Вгору
за людьми
за відеозаписами
за блогами
за спільнотами
за аудіозаписами
Перегляд блогу
Як приготувати традиційний і оригінальний узвар?
Не Зупиняйся | Кулінарія | Своїми руками
Для втамування спраги краще використовувати корисні і приготовані своїми руками напої. Один з них – це узвар, який не тільки володіє чудовим смаком, але і несе в собі користь.

Що таке узвар, чим він корисний?


Узвар або узвар – це традиційний напій кухні слов'янських народів, який зазвичай готується з сухофруктів і висушених ягід. Назва походить від слова «заварювати», тому термічна обробка повинна бути мінімальною: компоненти або варяться буквально кілька хвилин, або просто заливаються окропом і настоюють. Також до складу може входити мед. Раніше для приготування використовувалися трави і винні добавки, але сьогодні такі варіанти зустрічаються вкрай рідко.
'Як
Чим корисний узвар? Його властивості визначаються входять в склад компонентами. Так, курага живить серцевий м'яз і захищає від інфарктів, чорнослив нормалізує травлення і позбавляє від закрепів, сушені яблука містять залізо і підвищують рівень гемоглобіну, а ягоди багаті зміцнює імунітет вітаміном С і антиоксидантами, які нейтралізують вільні радикали і попереджають розвиток онкологічних захворювань. Ще узвар вважається ефективним природним сечогінним засобом і чудово втамовує спрагу, а також дарує заряд енергії, так як всі компоненти містять вуглеводи.
Цікаво, що узвар вважається більш корисним, ніж компоти і морси, так як концентрація поживних речовин в сушених ягодах і фруктах вище, і велика їх частина зберігається завдяки щадній термічній обробці.

Як зробити смачний?


Як приготувати традиційний узвар? Пропонуємо кілька варіантів.

З кураги і родзинок


Щоб приготувати корисний узвар із сухофруктів, підготуйте:

  • склянка родзинок;

  • стакан кураги;

  • 25-3 літра води.


  • Інструкція:

  • Спочатку курагу з родзинками потрібно ретельно промити в гарячій воді, щоб видалити всі забруднення.

  • Далі сухофрукти помістіть в ємність, у якій напій буде настоюватися.

  • Воду доведіть до кипіння. Залийте окропом родзинки і курагу, накрийте каструлю кришкою і залиште остигати і настоюватися протягом кількох годин.


  • Порада: за бажанням можна додати цукру, але тоді узвар вийде менш корисним.







    З сушених яблук з медом


    'Як
    Для приготування напою по цьому рецепту знадобиться:

  • 500 г висушених яблук;

  • 3-4 літра чистої води;

  • половина склянки натурального меду.


  • Опис процесу приготування:

  • Яблука добре промийте.

  • У каструлю налийте воду. Коли вона закипить, додайте яблука.

  • Після закипання зачекайте кілька хвилин і вимикайте вогонь.

  • Коли напій охолоне, додайте мед і ретельно розмішайте його.

  • Наполягайте узвар всю ніч.


  • Узвар з шипшини


    Потрібні такі компоненти:

  • повний стакан висушених плодів шипшини;

  • літр води;

  • половина лимона;

  • мед за смаком.


  • Інструкція:

  • Ягоди промийте, покладіть в каструлю і залийте окропом.

  • Після закипання варіть шипшина буквально хвилину.

  • Коли напій охолоне, додайте в нього сік лимона і мед.


  • Порада: доповнити шипшина можна плодами глоду.

    Рекомендації


    'Як
    Кілька корисних порад:

  • Якщо рецепт передбачає заливання сухофруктів окропом, то попередньо їх можна вимочити в теплій воді протягом декількох годин або всієї ночі, щоб вони стали більш м'якими. Цю рідину можна не зливати, а додати в напій: в ній напевно залишиться багато корисного.

  • Використовуйте якісні і досить солодкі сушені ягоди і фрукти, щоб узвар був смачним і поживним.

  • Пробуйте експериментувати зі складом і включати в нього різні інгредієнти: курагу, плоди глоду або шипшини, родзинки, сушені груші або яблука, чорнослив, фініки, інжир. Також можна доповнювати смак і аромат травами, наприклад, запашною м'ятою або мелісою. А якщо ви любите пікантні напої, то використовуйте цитрусову цедру і прянощі, такі як кориця, кардамон, імбир, гвоздика.

  • Чим довше наполягати узвар, тим більш насиченим і смачним він вийде.

  • Можна процідити готовий узвар, але сухофрукти залишаться смачними, тому їх сміливо можна їсти.


  • Якщо ви не знаєте, як приємно і з користю втамувати спрагу, то приготуйте узвар!

    20 січня 2018 в 15:08  |  Переглядів: 0  |  Немає коментарів  |  Поскаржитися на запис
    Читайте також: