Вгору
за людьми
за відеозаписами
за блогами
за спільнотами
за аудіозаписами
На стене 120 записів
Потіха й підбадьорення — багатогранні самоцвіти
БІЛЬШІСТЬ із нас мали в житті періоди, коли ми почувалися дуже бідними — спустошеними не фінансово, а душевно. У такий час ми засмучені, глибоко пригнічені. Але навіть тоді нам була досяжна цінна допомога. Цим коштовним «самоцвітом» є підбадьорення.
У Біблії слова «підбадьорення» і «потіха» є перекладом одного і того ж грецького слова. Обидва слова мають значення додавати мужності, сили і надії. Тому ясно, що, коли ми почуваємося слабими чи спустошеними, нам потрібно потіхи і підбадьорення. Де їх можна знайти?
Біблія запевняє нас, що Єгова — «Бог потіхи всілякої» (2 Коринтян 1:3). Вона також каже, що «Він недалеко від кожного з нас» (Дії 17:27). Отже потіха і підбадьорення є досяжними. Розгляньмо ж головні способи, в які Єгова дає нам підбадьорення.
Через особисті взаємини з Богом
Найбільше джерело потіхи — це особисті взаємини з Богом Єговою. Вже сам факт, що такі взаємини можливі, є підбадьоренням. Зрештою, хто із світових правителів погодився б відповідати на наші телефонні дзвінки чи особисто цікавитися нашими проблемами? Єгова незрівнянно могутніший за цих людей. Однак він смиренний і завжди готовий звернути увагу на незначних, недосконалих людей (Псалом 18:36). Єгова навіть першим виявив до нас любов. У 1 Івана 4:10 говориться: «Не в тому любов, що ми полюбили Бога, а що Він полюбив нас, і послав Свого Сина вблаганням за наші гріхи». Крім того, Єгова з любов’ю притягує нас до свого Сина (Івана 6:44).
Чи ви відгукнулися на це і шукаєте в Бога потіхи та дружби? (Порівняйте Якова 2:23). Наприклад, якщо ви маєте дорогого близького друга, хіба не приємно проводити з ним час наодинці, вільно обговорюючи свої тривоги і турботи, свої надії і радощі? Єгова пропонує нам робити це і з ним. Він не обмежує час, протягом якого ми можемо розмовляти з ним у молитві, і він справді слухає (Псалом 65:3; 1 Солунян 5:17). Ісус молився регулярно і щиро. По суті, перед тим як вибрати 12 апостолів, він провів цілу ніч у молитві (Луки 6:12—16; Євреїв 5:7).
Час від часу кожен з нас може знайти можливість побути наодинці з Єговою. Можна, наприклад, тихо посидіти коло вікна або спокійно пройтися по вулиці і відкрити своє серце в молитві до Єгови. Це може принести нам велике полегшення і потіху. Якщо під час роздумів подивитися на якесь Боже твориво — шматочок неба, на дерева чи на птахів, вони можуть послужити для нас потішаючим нагадуванням про любов і турботу Єгови (Римлян 1:20).
Через особисте вивчення Божого Слова
Однак риси Єгови найбільше відкриваються перед нами під час особистого вивчення Біблії. Біблія неодноразово говорить, що Єгова — Бог «милосердний і ласкавий, нескорий на гнів, многомилостивий» (Вихід 34:6, Хом.; Неемії 9:17; Псалом 86:15). Бажання потішати своїх земних слуг — невід’ємна риса особистості Єгови.
Розгляньмо, наприклад, слова Єгови в Ісаї 66:13: «Як когось його ненька втішає, так вас Я потішу». Єгова наділив матерів саможертовною і вірною любов’ю до дітей. Якщо ви коли-небудь бачили, як матір потішає свою скривджену дитину, то знаєте, що́ Єгова має на увазі, коли обіцяє потішати своїх людей.
У Біблії є багато прикладів такого потішання. Коли пророку Іллі погрожувала смертю зла цариця Єзавель, він втратив мужність і втік, боячися за своє життя. Він був такий пригнічений, що пішов у пустиню, дорогою одного дня, очевидно, не взявши із собою ні води, ні харчів. Іллі було дуже важко, і він сказав Єгові, що він хоче померти (1 Царів 19:1—4). Як Єгова потішив і підбадьорив свого пророка?
Єгова не докоряв Іллі за те, що той злякався й почувався одиноким і нікчемним. Навпаки, пророк чув «тихий лагідний голос» (1 Царів 19:12, Огієнко, 1988). Читаючи 19-й розділ 1 Царів, ви помітите, як Єгова потішив і заспокоїв Іллю та зміцнив його віру. Ця потіха не була поверховою. Вона торкнулася самого розхвильованого серця Іллі й підбадьорила пророка далі продовжувати свою діяльність. (Порівняйте Ісаї 40:1, 2). І через короткий час він вже знову виконував своє призначення.
Ісус Христос теж подібним чином підбадьорює своїх вірних послідовників. До речі, Ісая так пророкував про Месію: «Господь... послав Мене перев’язати зламаних серцем... потішити всіх, хто в жалобі» (Ісаї 61:1—3). Своїм життям Ісус переконливо показав, що ці слова стосуються його (Луки 4:17—21) Якщо ви відчуваєте потребу у потішанні, роздумуйте про те, як лагідно і з якою любов’ю Ісус обходився із знеможеними та нужденними людьми. Уважне вивчення Біблії є великим джерелом потіхи та підбадьорення.
Показати повністю..

Сподобалось 1 людині
Вподобайка
1