Вгору
за людьми
за відеозаписами
за блогами
за спільнотами
за аудіозаписами
Перегляд блогу
Пропіленгліколь в косметиці
Не Зупиняйся | Здоров'я та краса | Своїми руками

Пропіленгліколь в косметиці

Ви замислювалися коли-небудь над питанням – що може бути загального у вашому улюбленому кремі для обличчя і автомобільному тосол? Виявляється, ці, здавалося б, абсолютно різні продукти, об’єднують речовини – гліколі. Гліколь, як багатофункціональне хімічна речовина, що використовується в різної продукції – серветки для немовлят, пінки для вмивання, засоби інтимної гігієни, шампуні та багато-багато іншого. При цьому гліколі успішно розкладають мікроорганізми, з цієї причини вони не кумулюються в навколишньому середовищі, і, мабуть, це єдиний їх плюс.

Види гліколів

Пропіленгліколь.

Пропіленгліколем називається зволожувач, здатний вбирати вологу з навколишнього середовища в шкіру, і підсилювач абсорбції. Виявити пропіленгліколь можна в більшості косметичних засобів. Приміром, у твердого типу дезодорантів він допомагає зберігати форму, перешкоджаючи розшарування продукту. З наукової точки зору пропіленгліколь вважається безпечним інгредієнтом, що входять до складу косметичних засобів і медикаментів, але з 2000 року його заборонили застосовувати у виробництві кормів для тварин.

Етиленгліколь.

Ця речовина вважається не таким безпечним у використанні, на відміну від пропіленгліколю. Виробники активно додають його в дитячі миючі засоби – шампуні та пінки, тому здоров’я дитячої шкіри залишається під питанням. В миючих засобах, створених для дорослих, етиленгліколю міститься, як правило, менше. Але крім косметичної продукції виявити цей вид гліколів можна в антифризах, типографської фарби, чорнило та ін.

Діетиленгліколь.

Це речовина високотоксичне для всього живого, тому його не можна застосовувати в харчовій і фармацевтичній промисловості, проте в невеликій кількості вона міститься в полиэтиленгликоле.

Поліетиленгліколь (PEG)

Це речовина виробники включають в натуральні косметичні засоби, харчові продукти і медикаменти, що випускаються в рідкій формі (наприклад, сироп). У косметичній промисловості поліетиленгліколь, як і його побратим пропіленгліколь, вважається безпечним компонентом, якщо його концентрація не перевищує 20%.

Пропіленгліколь – небезпека і шкода

Пропіленгліколь в косметиці

<

Регулярне використання косметичних засобів з пропіленгліколем та іншими похідними гліколів, може обернутися найпоширенішою проблемою – подразненням шкіри або контактним дерматитом. Володіючи властивостями поліпшення абсорбції і зволожувача, пропіленгліколь руйнує клітинні мембрани і посилює чутливість шкіри, викликаючи алергію на косметику, екзему і вугровий висип.

Згідно з останніми дослідженнями, похідні гліколю, зокрема пропіленгліколь, не можуть викликати онкологічних захворювань. Що стосується спостережень за тваринами, то самки різних особин, поглинаючи їжу, насичену етиленгліколем, виробляли хворе потомство з дефектами розвитку. Пропіленгліколь та інші види гліколів впливають на хімічні реакції живого організму, посилюючи кислотність, таким чином, видозмінюючи обмінні процеси.

При використанні косметичних засобів з гликолями є ще один потенційний ризик – PEG містяться шкідливі домішки діоксану, оксиду етилену, важких металів (миш’як, свинець тощо), поліциклічних речовин. Якщо нанести засіб з вмістом PEG на пошкоджену поверхню шкіри – токсичність шкідливих домішок збільшується. Звичайно, добросовісні виробники очищають і пропіленгліколь, та PEG на стадії виробництва, але не завжди є гарантія, що очищення все-таки було проведено. Незважаючи на цей факт, як і раніше, гліколі активно застосовуються в натуральних косметичних і гігієнічних засобах, нерідко приховуючи істину за рослинними найменуваннями.

Проте вищесказане не означає, що вся косметика з вмістом PEG, – токсична. Як правило, мова йде про незначних кількостях пропіленгліколю та поліетиленгліколю, що входять у цю продукцію. Можливо, ви довгий час доглядали за собою такою косметикою і, швидше за все, ніяких побічних ефектів вона не викликала, а отже хвилюватися не про що. Однак якщо ви бажаєте знизити токсичну навантаження на свій організм, намагайтеся не користуватися косметикою з гликолями, тим більше в даний час у продажу можна зустріти інші доступні альтернативні засоби.

Чим замінити пропіленгліколь?

Пропіленгліколь в косметиці

Ну, по-перше, це відомий багатьом з нас гліцерин. Фахівці вважають, що він має вкрай високий рівень безпеки на відміну від гліколів. Гліцерин має властивості зволожувача і консерванту в косметичній індустрії.

Крім гліцерину, альтернативою пропиленгликолю є гіалуронова і пирролидонкарбоновая кислоти.

Рекомендуємо

Високоякісна й ефективна косметика оптом Savonry.ru Оцініть силу впливу натуральних масел, рослинних екстрактів, цілющу силу мінералів і користь органічних інгредієнтів.

15 січня 2018 в 13:51  |  Переглядів: 0  |  Немає коментарів  |  Поскаржитися на запис
Читайте також: