Вгору
за людьми
за відеозаписами
за блогами
за спільнотами
за аудіозаписами
Перегляд блогу
Корисні властивості приправи чаман
Не Зупиняйся | Кулінарія | Своїми руками
Якщо ви любите пікантні страви різних кухонь світу, то вам напевно буде цікаво детальніше дізнатися про такий приправі як чаман. З'ясуйте, як її зробити і використовувати.

Що це таке?


Чаман – це одна з назв трав'янистої рослини, відноситься до сімейства Бобових. Інакше воно називається фенугрек, шамбала або пажитник. Батьківщиною вважається Пакистан та Індія. Але рослина було відомо і єгиптянам, які використовували його для муміфікації тел. У Європі пажитник почав застосовуватися в якості лікарського засобу, але потім його стали додавати в страви.
'Корисні
Також чаман – це приправа вірменська, яка являє собою суміш пряних компонентів, серед яких, звичайно, є пажитник. Ця спеція має терпкий пікантний смак і характерний специфічний аромат, які відрізняють таку кулінарну добавку від безлічі інших. У Вірменії приправа використовується при приготуванні в'яленого м'яса – бастурми, але вона може входити до складу інших страв.

Користь


Приправа чаман вельми корисна, оскільки містить слизи, білки, алкалоїди, сапоніни, флавоноїди, а також ефірні масла. Розглянемо основні властивості:

  • Така пряність є натуральним і досить потужним прискорювачем обміну речовин. Вона буквально стимулює метаболізм і підвищує швидкість багатьох протікають в людському організмі реакцій.

  • Чаман сприяє підвищенню апетиту, стимулює вироблення шлункового соку і допомагає повноцінно перетравлювати всі компоненти їжі.

  • Ця приправа прискорює кровообіг і, відповідно, покращує кровопостачання всіх важливих систем і органів, що сприятливо позначається на їх функціонуванні.

  • Як і багато інші гострі приправи, чаман сприяє розщепленню жирів, тим самим прискорюючи процес схуднення і допомагаючи підтримувати форму.

  • Пряність допомагає швидше справлятися з простудними захворюваннями, а також зміцнює імунітет .

  • Чаман зміцнює і очищає судинні стінки, знижує ризики розвитку атеросклерозу.

  • Пряність володіє протизапальними властивостями і допомагає лікувати запальні процеси в різних тканинах і органах.

  • Чаман допоможе стимулювати вироблення молока під час лактації.

  • При регулярному вживанні приправа дозволить знизити рівень цукру в крові і запобігти його різкі скачки.

  • Пряність нормалізує частоту скорочень серцевого м'яза, сприяє її харчуванню та зміцненню.


  • Як зробити самостійно?


    'Корисні







    До складу приправи входить декілька компонентів. Список інгредієнтів такий:

  • 450 г насіння пажитника;

  • 450 г меленого червоного перцю (можна використовувати суміш паприки і чилі);

  • 200-220 г часнику;

  • чайна ложка куміна (тобто зіри);

  • одна ч. л. чорного меленого перцю;

  • чайна ложка запашного перцю;

  • вода (кількість ви визначите в процесі приготування).


  • Приготування:

  • Насіння пажитника потрібно змолоти, використовуючи ступку, кавомолку або блендер. Краще домогтися консистенції порошку, тоді приправа придбає однорідність.

  • Часник очистіть і будь-яким способом подрібніть, наприклад, пропустіть через м'ясорубку або прес, занурте в блендер.

  • Воду доведіть до кипіння, а потім остудіть приблизно до 30-35 градусів.

  • Починайте поступово вводити теплу воду в перемелений пажитник, рівномірно і постійно розмішуючи. В результаті у вас повинна утворитися кашка, по консистенції нагадує гірчицю.

  • У масу вводите інші компоненти, все ретельно розмішуючи.

  • Ємність з готовою сумішшю закрийте і залиште на ніч, щоб вона настоялася, і всі складові віддали смак і аромат.


  • Така своєрідна спеція застосовується для приготування бастурми . А щоб отримати універсальну приправу для будь-яких страв, можна просто змішати пажитник, зіру, червоний, духмяний і чорний перець і все це перемолоти.

    Як застосовувати?


    Приправа чаман отримала широке застосування у вірменській кухні. Так, вона ідеально підходить для м'яса, надаючи йому пікантності і цікавий аромат. Особливо добре пряність поєднується з яловичиною та бараниною. Але також чаман можна додавати в гарніри, наприклад, страви з рису або овочів, таких як помідори, баклажани. Приправа стане незвичайним доповненням супу: її можна ввести в харчо замість хмелі-сунелі.
    'Корисні
    Можна використовувати і один пажитник: його додають у хліб та іншу випічку для ароматизації, використовують для приготування страв з м'яса, бобів, рису і навіть риби. Але кількість такої приправи повинно бути помірним, так як вона має яскравий специфічний запах і терпкий смак.
    Якщо вам по душі пікантні приправи, то ви напевно зможете оцінити по достоїнству чаман і будете використовувати його для приготування страв.

    20 січня 2018 в 15:08  |  Переглядів: 0  |  Немає коментарів  |  Поскаржитися на запис
    Читайте також: